IZ ARHIVE VESTI

08.04.2011.

Osnovci uče pravila ponašanja u slučaju požara

Izvor: Tanjug

BEOGRAD - U osnovnoj školi "Jovan Popović" na Karaburmi počela je akcija "Mesec dana zaštite od požara", u okviru koje je svaka učionica dobila plakat sa pravilima ponašanja u slučaju požara.

Učenici mlađih razreda imali su priliku da u školskom dvorištu vide vatrogasno vozilo, upoznaju se sa vatrogascima i nauče da ako se nađu u prostoriji zahvaćenoj požarom treba brzo da izađu, krećući se po podu kako bi izbegli dim, kao i da u tom slučaju ne treba da koriste liftove u zgradi koja gori.

- Tu edukativnu akciju organizuju pripadnici Beogradske vatrogasne brigade, sa ciljem da nauče najmlađe kako da se ponašaju u požaru i upozore ih da nepažljivim igrama slučajno mogu da izazovu požar - rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

Prema Marićevim rečima, akcija će tokom narednih mesec dana biti sprovedena u svim beogradskim osnovnim školama, a nastaviće se i u unutrašnjosti.

- Osim edukacija o požarima, bilo bi dobro upoznati decu i sa drugim prirodnim katastrofama: zemljotresima, požarima, radioaktivnim zračenjem... Srbija bi u junu trebala da dobije Strategiju za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama koja će obuhvatiti i reagovanja pri nestanku struje u slučaju požara, poplava, zemljotresa i drugih prirodnih katastrofa i hemijsko-tehnoloških akcidenata - dodao je Marić.

Nacionalnu Strategiju, kako je planirano, trebalo bi u junu da usvoji Skupština Srbije, a trenutno se radi na izradi tog dokumenta, čiji će se tekst definisati od 18. do 20. aprila na radnim sastancima u Zrenjaninu.