KAMPANJA

Ciljevi 2

1. Povećati broj ugostiteljskih objekata u Beogradu koji redovno održavaju centralne ventilacione sisteme

Cilj je podstaći vlasnike ugostiteljskih objekata da dobrovoljno redovno i kontinuirano održavaju centralne ventilacione sisteme i dimnjake. Iako je redovno održavanje centralnih ventilacionih sistema zakonska obaveza, osnovni motiv svakog ugostitelja treba da bude bezbednost zaposlenih, gostiju i imovine.

2

2. Podići nivo svesti i očekivanja kod posetilaca ugostiteljskih objekata

Ukoliko posetici ugostiteljskih objekata postanu svesni rizika po bezbednost, zdravlje i higijenu usled neredovnog održavanja centralnih ventilacionih sistema oni mogu presudno da utiču na vlasnika ugostiteljskog objekta da podigne nivo bezbednosti, a samim tim i standard usluga koje pruža.

2

3. Podržati medijske kuće informacijama i spremnošću da gostujemo, komentarišemo i analiziramo teme koje su u vezi sa kampanjom

Mediji dopiru do najvećeg broja građana i imaju nesumnjivo najveći uticaj na gotovo sve strukture u društvu. Verujemo da ćemo svaki cilj jednostavnije i brže sprovesti ukoliko mediji predstave kampanju i omoguće plasiranje informacija o problemu.

2

4. Ostvariti kontinuiranu saradnju između nadležnih organa i ugostitelja

Samo ukoliko postoji direktna i otvorena komunikacija i saradnički odnos nadležnih državnih organa i ugostitelja biće moguće razumevanje za dobrovoljno usvajanje i praktikovanje propisa iz oblasti protivpožarne zaštite. Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je svojom podrškom kampanji pružio ruku i otvorio mogućnost saradnji u cilju neutralisanja požara u ugostiteljskim objektima u Beogradu.

2

5. Smanjenje broja požara u ugostiteljskim objektima u Beogradu do konačnog neutralisanja

Iako uzročnik požara može biti i ljudski faktor, praksa pokazuje da požari najčešće izbijaju zbog neodržavanih instalacija, električnih i ventilacionih.

Ukoliko se otklone ti uzroci, verujemo da ćemo u potpunosti iskoreniti požare iz ugostiteljskih objekata u Beogradu. Verujemo da za 5 godina, Beograd može postati svetska prestonica bez požara u ugostiteljskim objektima.